Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Gázszivárgás: hideg társasházak, megoldatlan problémák

2012.10.29.

Gázszivárgás: hideg társasházak, megoldatlan problémák

Gázszivárgások miatt több társasházban is felfüggesztette a gázszolgáltatást a TIGÁZ !

Hiába gyújtaná meg a gáztűzhelyet dr. Luczay Menyhért a Toldi utca 91. szám alatti lakásában, 2 hete nincs gáz a társasházban. Október elején egy albérlő jelezte a szolgáltatónak, hogy gázszagot érez a lakásában. A szolgáltató munkatársai a helyszínre érkezve az ilyenkor szokásos eljárás alapján, nemcsak az adott fogyasztónál, hanem az egész társasházban kikapcsolták a szolgáltatást. Ekkor kezdődött el a közösség kálváriája. Kiderült, hogy az előírásoknak megfelelően, az összes lakásban le kell szerelni a gázórákat, át kell vizsgálni a gázüzemű berendezéseket, nyomáspróbát kell tartani és csak ez után lehet visszakapcsolni a szolgáltatást. A társasházban azonban még csak most gyűjtik össze a megbízóleveleket, amelyek alapján a közös képviselő majd eljár az ügyükben. Az előzetes információk alapján a szerelők naponta 3-4 lakással tudnak végezni, így a 3 lépcsőházas társasházban sokáig elhúzódik még a gázszerelés. Egyes lakók ezért máris azt javasolják, hogy több vállalkozóval is kössenek szerződést, hogy minél gyorsabban legyen meleg víz és fűtés a lakásokban, ahol többnyire nyugdíjas emberek élnek, de vannak kisgyermekes családok is.
Hasonló helyzetről számoltak be a város másik részén a lakók a Garibaldi utcában. Itt is gázszivárgással kezdődtek a problémák, majd a felülvizsgálatok során az is kiderült, a Panelprogramban felújított társasház szellőztetése, a gázüzemű készülékek légellátása nem felel meg a szigorított előírásoknak, így volt, ahol a gázbojlereket leszereltették és elektromos készülék beszerzését írták elő. Petrikovics Tiborné elmondta, az óra le- és felszerelése, a műanyag ablak szellőzésének megoldása és az új villanybojler beszerzése közel 100 ezer forintjukba került. A hirtelen jött kiadásoknak ráadásul még nincs vége, Petrikovicsék például még a napokban is kaptak egy 4 ezer forintos csekket a Tigáztól, amit a fürdőszobai csonk ledugózása miatt számláztak ki.
Az ügy pikantériája, hogy a Garibaldin abban a lakásban, ahol a gázszivárgást először jelezték, továbbra sincs gáz, mivel a lakók a Főgázzal kötöttek szerződést, nem a Tigázzal és a szolgáltató egyelőre csak ígéri, hogy felszereli az új órát. Mindezek ellenére a közös képviselők alapvetően nem a szolgáltatókat hibáztatják a kialakult helyzetért. Azt mondják, a lakók többsége évtizedek óta nem vizsgáltatta felül a saját gázrendszerét és berendezéseit. Most ráadásul ebben az ügyben össze is kell fogni a lakóknak és közösen kell felújítani a házak rendszereit.
A gázos ügyet az is bonyolítja, hogy míg 2006 előtt nem kellett a panelprogramos pályázatokhoz a Tigáz hozzájárulását megkérni, 2008 után ez kötelezővé vált. A szolgáltató pedig csupán a törvényeknek megfelelően jár el az 5 évente kötelező felülvizsgálatoknál. Ha úgy látja, egy házban a gépészeti megoldások veszélyeztetik az ott élők biztonságát, akkor egyszerűen kikapcsolják a gázt.

vissza

Hozzászólások