Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Betiltott gázkonvektor

Betiltották a hagyományos gázkonvektorokat!

Nehéz helyzetben a családok: már nem szerelhetők fel régi típusú konvektorok

2018. január 1-jei határidővel szigorodtak az előírások, és ennek hatásait a napi gyakorlatban mostanra már érezzük.


2018 elejétől már nem lehet hivatalosan régi típusú konvektorokat üzembe helyezni csak olyat, ami megfelel a szigorodó előírásoknak. Magyarországon a gázkonvektor-állomány megközelíti a hárommillió darabot. Ennek több mint 80 százaléka elavult, nem biztonságos, jelentős részük életveszélyes – elodázhatatlan tehát a cseréjük.

A régi gázkonvektorok veszélyei:

1. 

  Az 1982 előtt gyártott, CR-1 gázszeleppel készült konvektorokban még nincs ún. „békazár” sem, emiatt a főégő nem tud 30%-os terhelésről egyetlen kapcsolással teljesen kikapcsolni, átugorva a veszélyesen alacsony terhelésű üzemmódokat. Ugyanakkor ezeket a készülékeket – a túlfűtés elkerülése érdekében – mégis szinte minden esetben szabálytalanul úgy állítják be, hogy folyamatos üzemben 0–100% teljesítmény között szabályozzanak. Azaz a szabályozási tartományuk a gyakorlatban magában foglalja a veszélyes 0–30%-os tartományt is: 20 és 30 százalék közötti teljesítménynél a főégő már nem tud stabilan égni, hanem vibrálni kezd, meg-meggyullad, miközben a gyújtóégő folyamatosan ég. Ilyen üzemben a konvektor kb. 5000 ppm szén-monoxidot gyárt. Régi konvektorok esetén szén-monoxid-függöny mérhető az épület homlokzata előtt, melynek egészségügyi kockázatát nem szükséges részleteznünk.

2.

Súlyos probléma az elavult konvektorokkal, hogy 1980–1982 előtt azbeszttömítéseket használtak, mert azt, hogy az azbeszt rákkeltő, csak ezt követően ismerték fel.

Ezért ilyen tömítés található az 1982 előtt gyártott gázkonvektorok hőcserélői között, a gyújtóláng vagy a nézőüveg alatt.

A tömítések szélei szabad szemmel is jól láthatók, ami azt jelenti, hogy az azbesztszálakat a szoba levegőjének a konvektor által keltett cirkulációja kiragadja, és beszállítja a szobai légtérbe, így az azbeszt súlyosan rákkeltő hatása a szervezetbe kerülve érvényesülni tud.

Ezt az állapotot mielőbb meg kell szüntetni!


De mit tehetnek a kispénzű családok?

Szigorodó jogszabályok

Az Európai Unió gyakorlatának megfelelően – az energiahatékonyság jegyében – a konvektorokra vonatkozó követelményeket is szigorították. 

Sok a panasz, nincs pénz a cserére, a szerelőktől megoldást várnak. 2018-tól január 1-jétől a követelmények kiegészültek a 1188/2015/EU rendelet szigorúbb és a 1186/2015/EU rendelet energiahatékonysági címkézésre vonatkozó követelményeivel.

Idén a gázkonvektorokra vonatkozóan nemcsak a fokozott energiahatékonysági, címkézési, de a szigorúbb NOx-kibocsátási feltételek is életbe léptek.

A követelményeket már csak a jóval drágább, akár sokszorosába kerülő gázkonvektorok tudják csak teljesíteni.


De van ami elfogadható áron van.


ENERGIATAKARÉKOS HUNOR Gázkonvektor

Régi Fég konvektor helyére beköthető bontás nélkül.

-Energiatakarékos (40%-kal kevesebbet fogyaszt mint a FÉG)

-Öntöttvas belső hőcserélő

-Hőmérséklet-érzékelő és -kijelző

-Egyszerűen felhelyezhető

-Megfelel a 2018-as ErP szabványoknak

-A kiáramló égéstermék 250 'C fokot felhasználja a helység fűtésére

-Elektromos gyújtású

- Magas hatásfokkal működik, mivel könnyen és gyorsan fel tudja melegíteni a kívánt helyiséget.

- BEKÖTÉS-BEÜZEMELÉS-24 HÓNAP GARANCIA

FÉG-HUNOR SZERVIZ