Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Gázkészülék biztonsága

A gázkészülékek biztonsága

A Vaillant XW modellek teljesen új szerkezetű égője
Korszerű gázkészülékek ma már kivétel nélkül égésbiztosítóval ellátva készülnek. Az égésbiztosítónak az a feladata, hogy láng elalvása esetén elzárja a beáramló gáz útját, megakadályozva ezzel elégetlen gáz készülékbe jutását. Háztartási készülékekben általában termoelektromos vagy ionizációs égésbiztosítókat alkalmaznak.
Termoelektromos égésbiztosító "lelke" az ún. hőelem, melynek végét a lángba tartva igen kis feszültségű áramot termel. Ez az áram képes fenntartani egy elektromágnest, ami nyitva tartja a gázszelepet. Ha a gyújtóláng elalszik, az áram megszűnik, a mágnes elenged, és a szelep lezár. A készüléket csak kézi beavatkozással lehet újraindítani.
A szelep lezárása akkor is bekövetkezik, ha a termoelem áramkörében valahol érintkezési hiba lép fel. Különösen tűzhelyeknél gyakori eset, hogy a hőelemet a mágnessel összekötő csavar lazul ki, amin egyszerű utánhúzással segíthetünk. Utánhúzni csak óvatosan, "érzéssel" szabad, mert túlhúzás esetén a csatlakozásnál lévő szigetelő eltörik, az áramkör zárlatossá válik. Leginkább akkor lehet az összekötő csavar lazulására "gyanakodni", ha a készülék rázkódás, kocogtatás esetén áll le.
Az ionizációs égésbiztosítással ellátott készülékekben egy hajlított drótdarabra hasonlító, porcelán foglalatú ionizációs elektróda van elhelyezve. Láng jelenléte esetén az égő és az ionizációs elektróda között mikroamper nagyságú ionáram indul meg, amely megfelelő elektronikus erősítéssel mágnesszelepet tart nyitva. A láng kialvása esetén az ionáram megszűnik, a mágnesszelep lezár.
Különösen porosabb levegőjű helyen, vagy rossz légellátású készülékek esetén gyakori az ionizációs elektródára egy kokszréteg ráégése, amely szigetelő hatása miatt a készülék leállását okozza. Ha azt látjuk, hogy az ionizációs elektróda lángban lévő részei néhány tized milliméterrel meg vannak vastagodva, az kokszosodásra utal. A kokszréteg finom csiszolópapírral óvatosan eltávolítható. Közben vigyázzunk, hogy az elektróda porcelán foglaltát ne repesszük meg, mert akkor csak a csere segít.