Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Gáz mint veszélyforrás!

A gáz, mint veszélyforrás

Azt mindenki tudja, hogy a gáz levegővel keveredve robbanó elegyet képez, mely mindenféle gyújtó hatás (nyílt láng, izzó tárgy, villamos szikra, sőt műszálas ruha elektrosztatikus feltöltődése) esetén azonnal robban.
Az már kevésbé ismert, hogy ennek a robbanó keveréknek a létrejöttéhez, különösen PB gáz esetén viszonylag kevés gáz elegendő. Nem árt, ha tudjuk, hogy az ún. alsó robbanási koncentráció, tehát amely gázmennyiség esetén robbanásveszély fennáll: földgáz esetén 5%, PB gáz esetén 1,5%. Tehát egy köbméter (1000 liter) levegőben elegendő 50 liter földgáz vagy 15 liter PB gáz a robbanásveszélyhez !

A magas szénmonoxid tartalma miatt régebben oly sok mérgezést okozó városi gáz Magyarországon már sehol sem kerül alkalmazásra. Tudnunk kell, hogy a ma alkalmazott földgáz és PB gáz ugyan mérgező alkotókat nem tartalmaz, de tartós belégzése légzészavart végső soron fulladást okoz. A robbanási és egészségügyi veszély csökkentésére, az esetleg szivárgó gáz észrevehetőségének biztosítására a gázt mesterségesen szagosítják; ennek eredménye a jól ismert "gázszag".
Gázszag észlelése esetén a gáz lezárásával, gyújtóhatás elkerülésével, megfelelő szellőztetéssel mindent meg kell tennünk biztonságunk érdekében, és természetesen mielőbb szakemberhez kell fordulni. Enyhe gázszag esetén megpróbálkozhatunk házilag is a hiba helyének felderítésével, amihez egy pohár ultrás víz és egy ecset a megfelelő eszköz. A megtalált hiba elhárítását ekkor is jobb szakemberre bízni. Előfordulhat ugyanis, hogy hiába húzzuk utána a hollandit, a benne lévő tömítést már régen "megette" a gáz. Az alkalmazott tömítőanyagoknak ugyanis pentánállónak kell lenniük, hogy ez ne fordulhasson elő.
A gázfelhasználás során nem csak az elégetlen gáz szivárgása okozhat balesetveszélyt, hanem a nem megfelelően megoldott égéstermék-elvezetés miatt a tartózkodási térbe jutó égéstermék is. Az égéstermékben mindig jelen lévő széndioxid légzészavart és fulladást okoz, a szénmonoxid pedig már igen kis mennyiségben belélegezve is halálos méreg.
Fontos tehát, hogy ne csak gázszag esetén foglalkozzunk a gázkészülékkel, hanem akkor is, ha jellegzetes égéstermék szagot érzünk. Gyakrabban előforduló enyhe fejfájás már komoly figyelmeztető jel lehet, hogy a lakásban lévő gázkészülékkel nincs minden rendben.