Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Gázszivárgás jelei!

Védje meg otthonát Gázriasztóval ( PB-gáz, földgáz)

Miért jelent problémát a gázszivárgás?

Sajnos nem múlik el úgy fűtési szezon, hogy ne értesülnénk néhány gázszivárgással kapcsolatos tragédiáról. A közhiedelemmel ellentétben a gáz felgyülemlését nem lehet minden esetben kiszagolni: ha a lakás csak lassan telítődik fel a mérgező anyaggal, a jellegzetes szagot észre sem lehet venni. Ennek ellenére a veszélyforrás ott van: a gáz az egészségre is rendkívül káros, emellett az egyik leginkább tűz- és robbanásveszélyes anyag, ami egy háztartásban előfordulhat.

Bár a napjainkban lakossági használatra szánt PB- és földgáz alapvetően nem mérgező, kis helyiségben könnyen olyan mértékűvé válhat a koncentráció, ami már egészségkárosodást okoz. Ezek közé tartozik a nehéz légzés, a fejfájás és a hányinger. Súlyos esetben azonban a gáz fulladást is okozhat, ezért már első tünetek észlelésekor azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket.
 

Ami pedig a robbanásveszélyt illeti, az extrém gyúlékony anyag már kis mennyiségben is végzetes lehet. Amennyiben a levegőben lévő gázkoncentráció eléri az 5%-ot földgáz, illetve a 1,5%-ot PB-gáz esetén, már elegendő egy apró szikra is a katasztrófához. Ehhez még csak nyílt láng sem szükséges, elég lehet egy izzó felkapcsolása, sőt egy mikroszálás ruhából származó villamos szikra is!

 

Ismerje fel a gázszivárgás jeleit!

A balesetmegelőzés kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni az időben történő észlelés fontosságát. A gázszivárgásnak ugyanis számos jele van – minél korábban reagál rájuk, annál jobb esélyekkel kerülheti el a nagyobb bajt. A jelek között természetesen első helyen szerepel a gáz jellegzetes szaga . Ezt mesterségesen adják hozzá a földgázhoz, ezzel is segítve az észlelést. Az összetéveszthetetlen kénes, romlott tojásszerű szag felbukkanása a legárulkodóbb jel a konyhában, a fürdőben vagy a kazánházban.

Nemcsak az orrára, hanem a fülére is hagyatkozhat, ha gázszivárgásra gyanakszik. Érdemes néha közel hajolni a bojlerhez, konvektorhoz vagy akár a csövekhez, és sziszegő, fütyülő hangokra vadászni. Ha pedig inkább a szemének hisz, szintén találhat árulkodó jeleket: a vízben megjelenő apró buborékok vagy a hirtelen elpusztuló szobanövények mind-mind utalhatnak szivárgásra. Ahogy természetesen az indokolatlanul, egyik hónapról a másikra megugró gázszámla is.

Ahogy már említettük, a gáz a szervezetre is hatással van, ezért önmagán és családján is észlelheti, ha baj van. Ha szerettei közül többen is folyamatos fejfájásra, levertségre, légzési nehézségekre vagy éppen mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, a mérgező gáz jelenlétét sem lehet kizárni az okok közül. Ezeket a tüneteket akár házi kedvencein is megfigyelheti – a madarak például különösen érzékenyek a gázra, ezért rendkívül korán jelzik a problémát.

 

A szivárgás háttere

A szivárgó gáznak számos oka lehet. Sok esetben egy-egy készülék hibásodik meg, ugyanakkor az emberi mulasztás is vezethet tragédiához.

  1. Gondoljon szivárgásra, ha szúrós kellemetlen szagot észlel, sziszegő hangot hall a csövek vagy készülékek irányából, esetleg fejfájást, szédülést, rosszullétet tapasztal önmagán vagy családtagjain!
  2. Álljon készenlétben egy szakember: mentsen el a telefonjába több gázszerelőt is, hogy biztosan tudjon kihez fordulni szükség esetén!
  3. Zárja el a gázt, ha szivárgást tapasztal, és kapcsoljon le minden elektromos berendezést, oltson el minden tűzforrást!