Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Érdemes ellenőríztetni a gázkészülékeket!

2021.12.12.

Érdemes ellenőríztetni a gázkészülékeket!

Indul a fűtési szezon: hogyan előzhetjük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést?

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem kap elég friss levegőt. Legyen otthon kandalló, cserépkályha, vegyes tüzelésű kazán, konvektor, vagy fali vízmelegítő, ha látni lehet ezeknek a lángját, akkor azok a szoba levegőjét használják miközben működnek.

Ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Idén már 14 ember halt meg emiatt.

Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásukból lakástűz, vagy szén-monoxid-mérgezés lehet – mutattak rá.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő-és vízmelegítő eszköz mellé egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni. Ittérhető el a megbízható érzékelők listája. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük és ügyeljünk arra, hogy ezeknek is van szavatossági idejük.

vissza

Hozzászólások