Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: 8:00-12:00

">Debrecen és 120 km-es körzete

Debrecenben a gázkészülékek többsége elavult !

2012.08.01.

Debrecenben a gázkészülékek többsége elavult !

Szigorúan kiszűrik az elavult gázkészülékeket Debrecenben !

Debrecen – Szeptembertől kötelező a gázkészülékek és a vezetékek időszakos felülvizsgálata. Ezt egy minisztériumi rendelet írja elő. Debrecenben különösen időszerű az ellenőrzés: a Debrecen Televízió által megkérdezett szakember tapasztalatai szerint a kazánok több mint fele elavult a városban. A Tigáz is egyetért a szigorral, de a szolgáltató szerint sok kérdést nyitva hagytak a döntéshozók. Például azt, hogy hogyan fogják szankcionálni a mulasztókat.

Dehir - Szigorúan kiszűrik az elavult gázkészülékeket Debrecenben

Elkoptak a mérő illesztései, ezért szivárog a gáz az egyik Thomas Mann utcai lakásban. A tulajdonos, Aydin Erzsébet öt éve cseréltette ki a konvektorokat, egy éve pedig a csöveket. Hiába költött a felújításra, mégis tart a szivárgástól. A házban mindenhol elvégezték a műszaki felülvizsgálatot. Mint kiderült: összesen legalább 3 és fél millió forintot kellene költeni a lakóknak a rendszerre, hogy biztonságos legyen, ez lakásonként több tízezer forintba kerülhet.

Sokan nem szakemberrel javíttatják a készüléket !

- Sajnos az lett az eredménye – elég tragikusan –, hogy 60 lakásból 52-ben valamilyen szinten szivárgott a gáz – panaszolta Nagy József közös képviselő.

Szijjártó Péter gázkészülék-szerelő mester szerint a tulajdonosok sokszor nem szakemberrel javíttatnak. Az is balesetveszélyes, hogy a műanyagra cserélt ablakok miatt sok lakásban nem jut elég levegőhöz a rendszer. A szakember tapasztalatai szerint Debrecenben a készülékek 60 százaléka elavult, nem ritkán 30-40 évesek.

- Sajnos a tulajdonosok nagy része tud róla, hogy nincs jól megcsinálva a rendszerük, mi tájékoztatjuk róla, de nem foglalkoznak vele – mondta el Szijjártó Péter gázkészülék-szerelő mester.

A régi készülékek és vezetékek szakszerű felülvizsgálatát szeptembertől rendelet írja elő. Legkésőbb 2016-ig minden berendezést ellenőrizni kell, azt követően pedig a készülékeknél öt, a vezetékeknél tízévente megismétlik a vizsgálatot. A Tigáznál egyetértenek a szigorral, de a szóvivő szerint sok kérdésre nem ad választ a rendelet, például egyelőre nem lehet tudni, mi a teendő, ha a fogyasztó a szerelő javaslata ellenére nem cseréli ki a veszélyes készüléket.

- Ha mondjuk a felhasználó éppen anyagilag nem engedheti meg magának, hogy a vezetékhálózatot felújítsa, vagy a gázüzemű készülékeket lecserélje megfelelő minőségűre, ebben az esetben mi történik? Ki kell majd kapcsolni a felhasználót, vagy nem – tette fel a kérdést Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője.

Az biztos, hogy a felülvizsgálatot csak mestervizsgával rendelkező szakember végezheti el. Először az 1981 előtt üzembe helyezett berendezések kerülnek sorra, 2013 végéig.

vissza

Hozzászólások