Kapcsolat

HIBABEJELENTŐ:  06-30/29-30-273

E-mail: feg.hunor@gmail.com

NYITVA:  

HÉTFŐ-PÉNTEK  6:00-20:00

SZOMBAT: 6:00-17:00

VASÁRNAP: ZÁRVA

">Debrecen és 80 km-es körzete

ÁLLAMI TÁMOGATÁS 2022

50% VISSZATÉRÍTÉS.

LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2022.12.31-ig.

CSERÉLJE LE RÉGI KONVEKTORÁT ÚJ HUNOR KONVEKTORRA

                                                                                                                                                                                                                


                                                                                                                                                                                                 
Felújítási támogatás 2022:
 A számlákon, szerződésben elszámolható munkák:
- fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje,
ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is

Otthonfelújítási támogatás

Általános tájékoztató

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.

A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.

A támogatás igénylésével kapcsolatban részletes tájékoztatás a kapcsolódó dokumentumok között található.

Szeptember 29. napján az alábbi pontok tekintetében módosult a Korm. Rendelet:

  • Az igénylő vagy együttes igénylés esetén legalább az egyikük továbbra is rendelkezzen egy év – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással - társadalombiztosítási jogviszonnyal. Ezen esetleges megszakítások időtartama a teljesítendő egyéves jogosultsági időszakba nem számít bele.
  • A rendelet 6. §- ban felsorolt tevékenységek köre pontosításra került.
  • Az igénylő, együttes igénylés esetén házastársa vagy élettársa sem rendelkezhet az állami adóhatóságnál nyilvántartott, az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdés a) pontja szerinti összeget (ötezer forintot) meghaladó köztartozással.
  • Megváltozott munkaképességű személynek számít továbbá, aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak vagy egyéb fogyatékossággal élő személynek minősül.
  • Ha az egyik szülő halála esetén a túlélő másik szülőnél a (3) vagy az (5) bekezdés szerinti feltételek nem állnak fenn, a túlélő szülő a támogatást egyedülállóként igénybe veheti akkor is, ha az elhunyt szülő halála a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül következett be, amennyiben a további feltételeknek megfelelnek.
NYUGDÍJASOK IGÉNYBE VEHETIK? 
 Igen.
ezekkel a feltételekkel_
-

Két fontos feltételnek kell megfelelni a vissza nem térítendő támogatáshoz:

  1. Az igénylővel közös címen kell laknia legalább egy 25 évesnél nem idősebb gyermekének, illetve ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akkor lehet 25 évnél idősebb is. Ezen kívül a nyugdíjassal élő gyermek lehet annak kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja. Ez utóbbi esetben ráadásul elég a nyugdíj, nem is kell mellette munkaviszony.
  2. A másik fontos feltétel, hogy igényléskor, valamint az azt megelőző egy évben a nyugdíj mellett folyamatos munkaviszonya vagy vállalkozói jogviszonya legyen az igénylőnek. A folyamatosság azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben nem volt összesen 30 napnál több megszakítás benne.

Hogyan igényelhetem az otthonfelújítási támogatást?

Az igényléshez szükséged lesz egy nyomtatványra, amit a Magyar Államkincstár honlapjáról tölthetsz le. Ehhez tartoznak még nyilatkozatok, egy számlaösszesítő és a munkákat végző vállalkozókkal kötött szerződések, ezekhez az Államkincstár honlapján szintén találsz sablont. (A következő pontban részletesen végigvezetünk a nyomtatványokon.) A szerződésekhez nem kötelező a MÁK mintáját használnod, de minden információnak szerepelnie kell bennük, amit a jogszabály előír. Ha minden dokumentum együtt van, akkor a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtanod.
Ezt megteheted elektronikus úton ügyfélkapun keresztül, postán beküldheted a MÁK címére, vagy személyesen benyújthatod bármelyik kormányablakban. Az igénylést 2022. december 31-ig adhatod be, de legkésőbb az utolsó számla kifizetése után 60 nappal.
Az elektronikus benyújtáshoz a MÁK honlapján találsz videókat. Itt segítséget kaphatsz a bejelentkezéstől a hiánypótlásig.
A kérelmedet az Államkincstár 30 napon belül bírálja el, beérkezési sorrendben.
Ha a dokumentumokat hiányosan töltötted ki vagy adtad be, akkor a MÁK hiánypótlást kérhet, amire 30 napot fogsz kapni. Erre érdemes figyelned, mert ennyivel nyúlik az elbírálás ideje, ha valami hiányzik.
Hiánypótlást egyszer kérhet a MÁK. Elbírálás után az Államkincstár 5 napon belül utalja a támogatás összegét.

Hová lehet fordulni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdésekkel?
Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdéseket a Magyar Államkincstár az
alábbi elérhetőségeken várja:
E-mail-ben: otthonfelujítas@allamkincstar.gov.hu
Telefonon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00 óráig, pénteken 8:00-14:00 óráig hívható):
06 1 452 2910
06 30 344 0045
06 70 460 9005
06 20 881-9535